Skovård

Tänk på att nya skor inte har tillräckligt starkt skydd mot smuts och väta. Var noga med att impregnera skorna innan du börjar använda dem och upprepa därefter med jämna mellanrum. Utgå från materialet i skorna och vidare tänk på de tre stegen: rengör, skydda och vårda.

RENGÖR

Läder

Smuts och damm borstas bort när skorna är torra med en skoborste. Ett rengöringsskum fungerar bra på svåra fläckar.

Oljat läder

Borsta eller använd rengöringsskum om inte borsten fungerar.

Mocka och nubuck

Rengörs effektivt med en mockaborste eller rengöringssten som avlägsnar smuts och fläckar. Även här fungerar det att använda ett rengöringsskum. Observera att mocka är lite känsligare än vanligt läder.

Textil

Fläckar på canvas kan slipas bort med en rengöringssten eller rengöringsskum. Vi rekommenderar inte att tvätta textilskor i tvättmaskin då limmet i skorna kan gulna och släppa. En del textilskor går att tvätta, dessa är tydligt märkta med tvättråd.

Skor med texmembran

Ett texmembran sitter oftast mellan yttermaterialet och fodret, det är då skons yttermaterial som avgör hur skon ska skötas. Är det läder så behandla som en lädersko, är det mocka så följ skötselråden för mocka och är yttermaterialet i textil så följ råden för textil.

VÅRDA

Läder

Smörj in med skokräm i neutral eller rätt nyans. En skokräm ger en högglansig yta och ett bra skydd och näring åt lädret. Låt skokrämen torka in i 10 min. Borsta därefter in skokrämen i lädret. Polera med putsduk för djup glans.

Oljat läder

Behandla med fet pasta som återoljar lädret, då får lädret ett nyoljat utseende samtidigt som det skyddar och impregnerar. Observera att ljusa skor kan mörkna några nyanser vid en sådan här behandling.

Mocka och nubuck

Använd en flytande skokräm för mocka och nubuck som vårdar och återställer färgen. Låt den flytande skokrämen verka i 10 minuter. Rugga därefter upp ytan med en mockaborste.

Textil

Till vita textilskor kan du använda en heltäckande och flytande skokräm med vitt färgpigment.

SKYDDA

Läder

Skokräm impregnerar till viss del men för bästa skydd mot väta rekommenderas att använda impregneringspasta eller impregneringsspray, tag på skokräm först och spraya efteråt. Var försiktig med att använda spray på ömtåliga och högblanka läder då lädret kan bli flammigt. Är du osäker så fråga vår kunniga personal.

Oljat läder

Använd en impregneringsspray med olja i så både vårdar du och skyddar skorna på samma gång. Det finns även en impregneringspasta särskilt lämpad för oljade läder.

Mocka och nubuck

Använd impregneringsspray, låt torka i 10 minuter och upprepa för extra bra resultat. Efter skorna torkat kan du borsta upp den ruggiga ytan med en mockaborste.

Textil

Spraya nyinköpta textilskor med impregneringsspray i ett tunt och jämt lager så fäster inte smuts och väta lika lätt.

ALLMÄNNA RÅD

Tänk på de tre stegen; rengör, vårda och skydda. När du är klar med utsidan är nästa steg insidan. Låt dina skor vila, det bästa är att ha några olika par skor att alternera emellan. Ett par fötter kan svettas upp till 100 ml varje dag beroende på aktivitet, därför är det bra att skydda skorna invändigt med en innersula som även ger en bättre komfort och passform. Det finns en silkesspray att spraya på barfota fötter som reducerar friktion i skon och som gör att huden känns torr och fräsch. Använd gärna skoblock i trä när skorna vilar, trä har en hög absorptionsförmåga. Om du använder skohorn när du tar på dig skorna så sparar du på skons hälkappa. För att underlätta när du tar av dig dina skor, använd stövelknekt.